φωτογραφία Nathional Geographic

Standing Rock – ΗΠΑ: Ο μεγαλύτερος αγώνας Ινδιάνων εδώ και 150 χρόνια!
02/11/2016

Της Ελένης Μήτσου

Πάνω από 400 φυλές ινδιάνων έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή Standing Rock, όπου κατοικούν 8.000 Σιού (μια φυλή Ινδιάνων). Οι Ινδιάνοι αγωνίζονται από τον περασμένο Απρίλιο για να μην περάσει από τη γη τους ο αγωγός πετρελαίου Dacota Access – ένας αγωγός κόστους 3,7δις$, που θα μεταφέρει κάθε μέρα 570.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από την Β. Ντακότα στο Ιλινόις.
Ο αγώνας στον Standing Rock είναι ο μεγαλύτερος αγώνας που έχουν δώσει οι ινδιάνοι στις ΗΠΑ τα τελευταία 150 χρόνια.
Ο αγωγός Dacota Access απειλεί το πόσιμο νερό των Ινδιάνων
Οι διαρροές και άλλα ατυχήματα είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους αγωγούς πετρελαίου. Καθώς ο αγωγός Dacota Access έχει σχεδιαστεί να περάσει κάτω από τη λίμνη Οάχε, μια τεχνητή λίμνη σ’ ένα φράγμα του ποταμού Μιζούρι, οι Ινδιάνοι φοβούνται ότι στο πρώτο ατύχημα θα μολυνθεί η λίμνη και ο ποταμός, που είναι οι μοναδικές πηγές πόσιμου νερού στα εδάφη τους.
Όπως λέει το συμβούλιο των Σιου στο Standing Rock:
«Οι αγωγοί, πετρελαίου σπάνε, έχουν μικρές ή μεγάλες διαρροές. Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί ατύχημα, αλλά πότε θα συμβεί».
Την ίδια στιγμή περιβαλλοντολόγοι εξηγούν ότι αν ο ποταμός Μιζούρι μολυνθεί με πετρέλαιο δεν θα επηρεαστούν μόνο οι ινδιάνοι, αλλά 17 εκατομμύρια Aμερικάνοι που βασίζονται στον ποταμό για την ύδρευση των πόλεων και των χωριών τους και την άρδευση των καλλιεργειών τους.  
Η μόλυνση του νερού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν είναι όμως το μόνο. Τα μηχανήματα για την κατασκευή του αγωγού ήδη διασχίζουν και καταστρέφουν ινδιάνικα νεκροταφεία και άλλους τόπους με θρησκευτική και αρχαιολογική αξία.
«Νιώθουμε σαν να ζούμε στο 1875, γιατί αγωνιζόμαστε ακόμα για την γη μας»
– Σέρμαν Αλέξι (Sherman Alexie), Ινδιάνος συγγραφέας
Πολλοί άνθρωποι στέκονται στο πλευρό των Ινδιάνων
Ο αγώνας των Σιού στο Standing Rock έχει προκαλέσει την συγκίνηση και αλληλεγγύη εκατοντάδων ανθρώπων στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εδώ και μήνες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλες τις περιοχές της Β. Αμερικής, ταξιδεύουν στο Standing Rock για να στηρίξουν τον αγώνα με την φυσική τους παρουσία καθώς και για να παραδώσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συλλεχθεί για τις ανάγκες του.
Οι Ινδιάνοι  όμως αντιμετωπίζουν σκληρή καταστολή.Η εταιρία που κατασκευάζει τον αγωγό πετρελαίου, η Energy Transfer  αρχικά προσέλαβε μια εταιρία σεκιούριτι για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις. Ινδιάνοι και άλλοι άνθρωποι που διαμαρτύρονταν στα εργοτάξια του Dacota Access δέχτηκαν για πολλές μέρες επιθέσεις από άντρες της εταιρίας που χρησιμοποίησαν εναντίον τους σπρέι πιπεριού και εκπαιδευμένους σκύλους.
«Είμαστε ακόμα δυνατοί. Κρατάμε ακόμα τη γη μας»
– Ντιν Ντέντμαν (Dean Dedman Jr), μέλος της φυλής Χανκπάπα (Hunkpapa) από το Standing Rock στη Ν. Ντακότα.
Όμως, όπως ανακοινώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου σταματάει ο αγωγός πετρελαίου που ήταν να περάσει από την περιοχή των Σιου, στην Βόρεια Ντακότα, καθώς ο στρατός δεν χορήγησε άδεια για την διέλευση του από το Standing Rock.Ο αγωγός έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, εκτός από το κομμάτι που περνάει από την λίμνη Oahe, στο Standing Rock. Ο Βοηθός Γραμματέας Πολιτικών Έργων Jo-Ellen Darcy είπε πως η απόφαση βασίστηκε στην ανάγκη να «διερευνήθουν εναλλακτικές διαδρομές» για τη διέλευση του αγωγού.
Η απόφαση είναι μια νίκη για τους Ινδιάνους, οι όποιοι έχουν πει εδώ και μήνες πως το πρόγραμμα των 3,8 δις δολαρίων, θα απειλούσε το νερό και τους πολιτιστικούς χώρους. 

http://www.kar.org.gr

Τα παιδιά της Στ τάξης , ασχολήθηκαν με τον αγώνα των Ινδιάνων στο Standing Rock, προβληματίστηκαν και έγραψαν τη γνώμη τους για το αν ο αγώνας των Ινδιάνων ήταν σημαντικός, Ακολουθούν οι απαντήσεις τους;


Ναταλία

Κατά τη γνώμη μου, θεωρώ ότι ο αγώνας των Ινδιάνων στο Standing Rock ήταν πολύ σημαντικός διότι ήταν ο μεγαλύτερος εδώ και 150 χρόνια. Όπως λέει και η δημοσιογράφος Ελένη Μήτσου, πάνω από 400 φυλές Ινδιάνων έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή Standing Rock,όπου κατοικούν 8.000 χιλιάδες Σιου. Επίσης, ο αγωγός Dackota Access απειλεί το πόσιμο νερό των Ινδιάνων. Αυτός ο αγωγός θα περάσει από τη λίμνη Οάχε, για αυτό και οι Ινδιάνοι φοβούνται ότι στο πρώτο ατύχημα θα μολυνθεί η λίμνη και ο ποταμός που είναι οι μοναδικές πηγές πόσιμου νερού των Ινδιάνων.Πιστεύω ότι,ο αγώνας τους είναι πολύ σημαντικός,διότι αυτοί υπέφεραν πάρα πολύ καιρό.Ευτυχώς, οι συνέπειες του αγώνα ήταν καλές γιατί ένας Αμερικάνος στρατηγός ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που τους φέρθηκε και έτσι ο αγωγός σταμάτησε.


Δήμητρα

Κατά τη γνώμη μου,είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας των Ινδιάνων στο Standing Rock, γιατί αγωνίστηκαν και θα αγωνίζονται για πάντα. Διεκδικούν την ελευθερία τους και τα διακαιώματά τους.Προστατεύουν τα ποτάμια και τη γη,που την αποκαλούν <<μητέρα>>. Τέλος,ο αγώνας τους είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να σέβονται το περιβάλλον.

Διονύσης

Η σκέψη μου για τον αγώνα των Ινδιάνων στο Standing Rock είναι ότι είναι σημαντικός,γιατί οι Ινδιάνοι <<αγωνίστηκαν>> για να μην περάσει το πετρέλαιο από τη γη τους και για να μη γίνει καμιά διαρροή.Καθώς, αν γίνει καμιά διαρροή 17 εκατομμύρια Αμερικάνοι που βασίζονται στον ποταμό για την ύδρευση των πόλεων και των χωριών τους και την άρδευση των καλλιεργειών τους θα μολυνθούν. Επίσης,είναι πολύ σημαντικός γιατί, τα μηχανήματα για την κατασκευή του αγωγού ήδη διασχίζουν και καταστρέφουν ινδιάνικα νεκροταφεία.

Γιάννης Μπ.

Θεωρώ πως ο αγώνας των Ινδιάνων στο Standing Rock είναι σημαντικός για τους Ινδιάνους και τους Αμερικάνους γιατί θα είχαν πεθάνει 17 εκατομμύρια Αμερικάνοι και αρκετοί Ινδιάνοι αν έσπαγαν οι αγωγοί πετρελαίου.

Κατερίνα

  Κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικός ο αγώνας των Ινδιάνων στο Standing Rock γιατί οι Αμερικάνοι καταστρέφουν ινδιάνικα νεκροταφεία και άλλους τόπους με θρησκευτική αξία. Καθώς ο αγωγός Dacota Access θέλει να περάσει από τη λίμνη Οαχε ,οι Ινδιάνοι φοβούνται ότι στο πρώτο ατύχημα θα μολυνθεί η λίμνη. Επίσης, δε θα επηρεαστούν μόνο οι Ινδιάνοι , αλλά και 17 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
  Άρα η μόλυνση του νερού είναι μεγάλο πρόβλημα και ελπίζω να μη ξαναπροκληθεί αυτό γιατί μπορεί οι φυλές αυτές να εξαφανιστούν.

Γιάννης Σκ.

   Κατά τη γνώμη μου, ο αγώνας στο Standing Rock είναι πολύ σημαντικός διότι άμα περάσει ο αγωγός Dacota Access, θα απειλεί το πόσιμο νερό των Ινδιάνων και όχι μόνο! Ο αγωγός άμα σπάσει , θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους Ινδιάνους που ζουν στο Standing Rock, στο νερό και στη γη τους.
   Άρα, ο αγωγός πετρελαίου Dacota Access πρέπει να σταματήσει να κατασκευάζεται για το καλό όλων των Αμερικάνων!

Μαρία

Κατά τη γνώμη μου, ο αγώνας των Ινδιάνων στο Standing rock είναι πολύ σημαντικός γιατί για αυτούς η γη τους είναι ιερή.Και την υπερασπίστηκαν και πάλεψαν.Ακόμα,μπορεί να γίνουν διαρροές και άλλα ατυχήματα που είναι συχνό φαινόμενο στους αγωγούς πετρελαίου. Όμως, αν γίνει κάποιο ατύχημα δε θα επηρεαστούν μόνο Ινδιάνοι αλλά και 17 εκατομμύρια Αμερικάνοι. Επιπλέον αν μολυνθεί ο ποταμός Μιζούρι οι Ινδιάνοι δε θα έχουν νερό καθώς αυτή είναι η μόνη πηγή τους. Επίσης,θα εξαφανιστεί ο πολιτισμός τους. Νομίζω ότι, αν πέρναγε ο αγωγός θα ήταν πολύ άδικο για αυτούς όμως στο τέλος δικαιώθηκαν,διότι δεν πέρασε ο αγωγός Dacota Access ,αφού ο στρατός δεν χορήγησε άδεια για τη διέλευσή του από το Standing Rock.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου