Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου.
Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.
Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει.
Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας. Έτσι λοπόν και εμέισ με αφορμή το πρόγραμμά μας ελιά η θυγατέρα του ήλιου αποφασίσαμε να επισκεφτούμε έναν από τουσ ελαιώνες του νησιού μας προκειμένου να μάθουμε όσο το δυνατό περισσότερα για το πολύτιμο δέντρο τησ ελιάς. 
Ευχαριστούμε τον κύριο Αντώνη (κάτοικο του νησιού) για τον πολύτιμο χρόνο του και για τις γνώσεις που μας μετέδωσε.

Η ΕΛΙΑ

Ξεκινώ απ’ τα περιγιάλια
κι ανεβαίνω αγάλια – αγάλια,
μέχρι τα ψηλά βουνά,
δασωμένα και γυμνά.

Μες στους κάμπους μες στα βράχια
πλάι στους πρίνους, στα χωράφια,
με τις ρίζες μου ρουφώ
το χρυσάφι το αργυρό.

Κάθε δυο χρονιές καρπίζω
και τα κιούπια σας γεμίζω,
με χυμό κεχριμπαρί
που αξίζει όσο βαρεί.

Τη ζωή στον τόπο δίνω
με το λάδι μου το φίνο,
τη ζωή και τη χαρά
και στην αγορά φτερά.











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου