Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013



25η Μαρτίου

Μία από τις εκπομπές της σειράς της ΕΤ1 "Το Αλάτι της Γης" ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της Εθνεγερσίας, με ιστορικά τραγούδια και χορούς από τον Μωριά, τη Ρούμελη, τη Θεσσαλία, την 'Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως λέει και ο παρουσιαστής Λάμπρος Λιάβας, το τραγούδι, η μουσική και ο χορός είναι από τα ισχυρότερα σύμβολα συνοχής και ταυτότητας μιας ομάδας. Διδάσκουν στους Νεοέλληνες αρετή και τόλμη, δηλαδή Ελευθερία. Η παράδοση αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μνήμη και την ταυτότητα σε χρόνια δύσκολα, όπου κόβουν τα φτερά και τα κλαδιά μας.

Παράλληλα με τη μουσική και το χορό, ο 'Αθως Δανέλλης δίνει στην εκπομπή τη μοναδική αίσθηση από τα ηρωικά έργα του λαϊκού θεάτρου σκιών, με αποσπάσματα από την παράσταση του Καραγκιόζη «Ο Μπουκουβάλας και η ζωή των κλεφτών».









''1821,ο ξεσηκωμός του Ελληνικού γένους":Ντοκιμαντέρ του Νational Geographic

Ας δούμε λοιπόν ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, από την αρχή μέχρι το τέλος: από την προετοιμασία του Αγώνα, το μυστικό έργο της Φιλικής Εταιρείας, την έναρξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία και στην Πελοπόννησο λίγο αργότερα, μέχρι την Ανεξαρτησία και την ίδρυση του πρώτου μικρού Ελληνικού Κράτους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου